Το Συνέδριο SEAC 2013 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από την Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013, έως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013.
Σκεπτικό Συνεδρίου SEAC 2013
Aπό την αυγή της ανθρωπότητας η Αστρονομία είναι η θεμέλια κοινωνική και ανθρωπολογική δραστηριότητα που οδηγεί στην ανάπτυξη του Πολιτισμού, των Επιστημών, των Μαθηματικών, και της Φιλοσοφίας.
Το Συνέδριο SEAC 2013 έχει ως θεματικό τίτλο "Αστρονομία, Μητέρα του Πολιτισμού και Οδηγός προς το Μέλλον". Θα δοθεί έμφαση να αναδειχθεί ο κυρίαρχος ρόλος της Αστρονομίας στις διάφορες κοινωνίες, στις διάφορες χώρες και ηπείρους, για όλες τις ιστορικές εποχές.
Η λέξη ΆΝΘΡΩΠΟΣ, σύμφωνα με μία ετυμολογία, είναι αυτός που στρέφει το βλέμμα του προς τα πάνω, ενατενίζει τον ουρανό, θαυμάζει την αρμονία της ουράνιας σφαίρας, με τα άστρα της, τον Ήλιο, την Σελήνη και τους πλανήτες, και αναπτύσσει την θέληση για να εννοήσει και να εξηγήσει τον Κόσμο. Στον αγώνα τους για την κατανόηση του Κόσμου, οι άνθρωποι αναπτύσσουν την Λογική, την έννοια της Αιτιότητας, και τον Πολιτισμό. Γεννιέται η Φιλοσοφία.
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Η Αστρονομία, ειδωμένη ως ένα σύνολο πρακτικών, μεθόδων και παρατηρήσεων, και θεωρητικών συλλογισμών, πάντοτε συγκαταλέγονταν στις σημαντικότερες δραστηριότητες κάθε ανθρώπινης κοινωνίας, αλλά και της ανθρώπινης σκέψης, ήδη από την αυγή του πολιτισμού. Η Αστρονομία υπηρέτησε την επιβίωση των πρώιμων και ευάλωτων κοινωνιών της Παλαιολιθικής εποχής, ενώ ταυτόχρονα πρόσφερε και τα μέσα στην εναγώνια προσπάθεια των ανθρώπινων όντων να λάβουν απαντήσεις για την την ανθρώπινη υπόσταση τους και την θέση τους στην Φύση και τον Κόσμο.
Η Αστρονομία, ως πρακτική, πάντοτε αλληλοσυνδέονταν με τις άλλες σφαίρες της κοινωνικής πραγμάτευσης, όπως την μυθολογία, την θρησκεία, την φιλοσοφία, και με τα αναδυόμενα Κοσμο-συστήματα, και θεμελιώνει τις ισχυρές αλληλοσυσχετίσεις μεταξύ των ουρανίων φαινομένων και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.
Παρακολουθώντας και μελετώντας τον αρμονικό χορό των ουρανίων σωμάτων, οι πολιτισμοί μπόρεσαν να μάθουν πως να εναρμονίζουν τις δραστηριότητες τους με τον κύκλο των εποχών και με τις διάφορες φυσικές μεταβολές στους τόπους της εγκατάστασης τους, έτσι ώστε να αποκτούν γνώσεις για την μακροχρόνια επιβίωση τους, μέσα στον αγώνα τους κατά των δυνάμεων της Φύσης και για τον ίδιο τον δαμασμό της, ένα γεγονός που τελικά οδήγησε στην ανάπτυξη της επιστήμης και της φιλοσοφίας.
Η Αστρονομία, ειδωμένη ως θετική επιστήμη, γεννιέται μέσα από το ρεύμα του Ιωνικού Διαφωτισμού, από τα μεγάλα Προσωκρατικά πνεύματα, και αλληλοσυνδέεται πάντοτε με την γέννηση της Φιλοσοφίας, αφού και αυτή προήλθε από τις ίδια μεγάλα πνεύματα της ανθρώπινης σκέψης. Η σημαντικότερη περίοδος ακμής, μετά την περίοδο της γέννησης της, εμφανίζεται στην Ελληνιστική Εποχή. Ειδωμένη ως μία αυτοποιητική δομή, στην ολοκληρωμένη της μορφή, θεμελιωμένη και καθιερωμένη από γίγαντες, όπως τον Αρχιμήδη, τον Ίππαρχο, τον Ποσειδώνιο, τον Κλαύδιο Πτολεμαίο, η Αστρονομία εμφανίζεται και ανθεί σε όλους τους επερχόμενους μεγάλους πολιτισμούς και αυτοκρατορίες, απαράλλακτη όσον αφορά τους στόχους της και την εσώτερη δομή της, δηλαδή ως μία συγκεκριμένη οδός για την παρατήρηση της Φύσης, για την αποκάλυψη των μυστικών του Κόσμου, και για τον τρόπο που οι ανθρωποι εντάσονται μέσα σε αυτόν.
Η εξέλιξη της Αστρονομίας οδηγεί στην μεγάλη επιστημονική επανάσταση και την διαμόρφωση της πραγματικότητας του σύγχρονου κόσμου, μέσα από το έργο του Κοπέρνικου, του Κέπλερ, του Γαλιλαίου και του Νεύτωνα, για να σταχυολογήσουμε μόνον μερικούς από τους γίγαντες του πνεύματος που μέσα από το έργο τους έθεσαν τα θεμέλια του σύγχρονου πολιτισμού.
Στις ημέρες μας, η Αστρονομία μας ανοίγει οδούς προς την παγκόσμια κληρονομιά όλων των μεγάλων πολιτισμών, με την ίδια να είναι τόσο ο δεσμός, όσο και το σημείο αναφοράς μεταξύ αυτών, ενώ μας ανοίγει και νέες οδούς για την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία του 21ου αιώνα, για την εξερεύνηση και την κατάκτηση του Διαστήματος, και για το γιγαντιαίο άλμα της ανθρωπότητας, που πλέον αφήνει το λίκνο της, την Γη, και επεκτείνει τα σύνορα της. Η Αστρονομία, τόσο ως επιστήμη, όσο και ως πηγή πολλών τεχνολογικών επιτευγμάτων, που είναι τα απότοκα των αναγκών για την εξερεύνηση του Διαστήματος, μας ανοίγει νέες οδούς, οδηγώντας μας στην ατραπό της κοινής μας μοίρας, ενώ την ίδια στιγμή μας υπενθυμίζει τους κοινούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων Πολιτισμών.